• nieuws
  • Besparen

Grootverbruikers in en rond het huis: zo kun je besparen

  • 4 minuten leestijd
  • Door: Energie expert

Sommige apparaten die energie gebruiken staan bekend als 'grootverbruikers', omdat ze een aanzienlijk deel van ons totale energieverbruik op zich nemen. We gaan dieper in op deze grootverbruikers, door toe te lichten hoe je ze kunt identificeren en manieren om op energiekosten te besparen.

Wat zijn hoge energieverbruikers?

Grootverbruikers zijn elektrische apparaten die een significant deel van je energierekening voor hun rekening nemen. Dit omvat apparaten zoals wasdrogers, elektrische auto's, boilers en vaatwassers, die bekendstaan om hun hoge energieverbruik. Maar er zijn ook verborgen grootverbruikers, zoals apparaten in de standby-stand en opladers die permanent in het stopcontact zitten. Door bewust om te gaan met deze apparaten en opladers, kun je al aanzienlijk besparen.

Wees energiebewust en kies voor energiezuinige apparaten

Hoewel je niet altijd de mogelijkheid hebt om bepaalde apparaten volledig uit te schakelen, kun je wel keuzes maken om hun impact te verminderen. Moderne apparaten worden geleverd met energielabels, en het loont de moeite om apparaten te kiezen met een hogere energie-efficiëntieklasse. Deze kunnen iets duurder zijn bij de aanschaf, maar betalen zichzelf terug door hun lagere energieverbruik. Een apparaat met een A-label zal je op jaarbasis veel meer opleveren dan een apparaat met een G-label.

Energiezuinige maatregelen die je zelf kunt treffen

Koelkasten en vriezers zijn voorbeelden van apparaten die veel stroom verbruiken, vooral oudere modellen. Een slimme manier om het energieverbruik van deze grootverbruikers te verminderen, is ervoor te zorgen dat ze goed gevuld zijn. Een volle koelkast of vriezer vereist minder energie om de temperatuur laag te houden. Zorg er daarom voor dat je voldoende voedsel en drank in je koelkast en vriezer bewaart, zodat ze efficiënter werken en je kosten besparen.

Combineer grootverbruikers met een dynamisch energiecontract!

Voor sommige grootverbruikers, zoals elektrische auto's, kun je niet vermijden dat je ze gebruikt. Gelukkig bieden dynamische energiecontracten een oplossing. Met een dynamisch energiecontract kun je elektriciteit gebruiken wanneer de prijzen het laagst zijn. Als de stroomprijs bijvoorbeeld om 18:00 uur laag is, is dat het ideale moment om je elektrische auto op te laden. Bij 365energie ontvang je de dag van tevoren de prijzen voor de komende dag, zodat je altijd weet wat het energieverbruik kost. Zo behoud je controle over energiekosten, zelfs bij grootverbruikers.

Kortom, grootverbruikers in huis zijn onvermijdelijk, maar met bewustzijn en slimme keuzes kun je je energieverbruik verminderen. Kies voor energiezuinige apparaten, vul je koelkast en vriezer, en overweeg de overstap naar een energiecontract met dynamische tarieven om nog meer te besparen. Het beheren van grootverbruikers is een slimme stap richting een energie-efficiënter en kostenbesparend huishouden en met dynamische energietarieven kun je de maandelijkse kosten nog meer omlaag brengen!