Veelgestelde vragen

Geef makkelijk en snel wijzigingen door

Op Mijn 365energie kan je veel zelf aanpassen. Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Bekijk dan onze veelgestelde vragen hieronder.

Algemene vragen over het dynamische energiecontract

  • Wat is een dynamisch energiecontract?

    Een dynamisch energiecontract noemen we ook wel een flexcontract. Het contract is maandelijks opzegbaar en maakt gebruik van de de werkelijke inkoopprijzen. Hierdoor is het niet alleen een voordelig contract, maar ook een eerlijk contract. Je hebt zelf grip op je energiekosten en betaalt nooit te veel.

    Alles over ons dynamische energiecontract
  • Heb ik een slimme meter nodig?

    Voor dit contract heb je een slimme meter nodig. Het is bij een dynamisch energiecontract namelijk belangrijk om te weten hoeveel energie je precies verbruikt en wanneer. Anders is het niet mogelijk om je verbruik goed af te stemmen op de actuele inkoopprijzen. Met een slimme meter heb je inzicht in je verbruik, de momenten waarop je verbruikt en de apparaten waarmee je verbruikt. Met die informatie kan het besparen beginnen. Heb je geen slimme meter? Neem dan contact op met je netbeheerder. Zij kunnen je van een slimme meter voorzien.

     

    Alles over je energiemeter & standen
  • Doet de overheid iets aan de huidige energiesituatie?

    Sinds september 2021 zijn de gas- en stroomprijzen aan het stijgen. Dit heeft verschillende oorzaken. Maar de overheid heeft in 2022 belangrijke maatregelen getroffen:

    1. Januari 2022
      De belasting op stroom is verlaagd. De korting op energie is verhoogd. De vermindering energiebelasting is per 1 januari 2022 met €265 omhoog. Het totale bedrag van de korting wordt daarmee €824,77 per jaar.
    2. April 2022
      Vanaf april 2022 hebben huishoudens met een minimum inkomen recht op een eenmalige energietoeslag. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid. Informatie van de Rijksoverheid - Rijksoverheid.nl .
    3. Juli 2022
      Per 1 juli 2022 verlaagt de overheid de belasting op energie (stroom, gas en stadswarmte) zal van 21% naar 9% gaan. Dit geldt voor een de periode van 1 juli tot en met 31 december 2022. Hier ontvangt iedere klant persoonlijk informatie over. Daarnaast worden alle contract vanaf dat moment berekend met een lager btw- tarief. Let op: de btw verlaging geldt maar voor een korte periode hierdoor kan het op de jaarrekening alsnog duurder uitvallen.
  • Hoe vraag ik het energiecontract aan?

    Het aanvragen van het ons dynamische energiecontract kan helemaal online. Klik hier om dat te regelen. Lukt het niet? Dan mag je ook altijd contact opnemen via klantenservice@365energie.nl of 085-3037269.

  • Wat is mijn bedenktermijn?

    Nadat wij de leveringsovereenkomst hebben bevestigd, mag je de leveringsovereenkomst binnen veertien kalenderdagen ongedaan maken. Je hoeft ons niet uit te leggen waarom. Klik hier om het ontbindingsformulier te downloaden. Na veertien kalenderdagen is het leveringsovereenkomst rechtsgeldig en kan je niet meer kosteloos opzeggen.

Financiële vragen over het dynamische energiecontract

  • Hoe is het tarief van het dynamische energiecontract berekend?

    Het tarief voor elektriciteit en gas dat je ziet op je contract is een geschat gemiddeld tarief. Dit tarief is gebaseerd op het verwachte gemiddelde tarief voor de komende 12 maanden, zowel voor elektriciteit als voor gas. Je kunt de tarieven ook vinden op je maandelijkse factuur. Het geschatte tarief op je contract is uiteraard hetzelfde als op je factuur (totdat je maandelijkse voorschotbedrag opnieuw wordt vastgesteld).

    Bij de prijsbepaling voor het dynamische energiecontract volgen we altijd de marktprijs. Het tarief wordt minstens maandelijks aangepast aan de meest recente markttrends. Dit betekent dat nieuwe contracten en hercalculaties van voorschotbedragen voor bestaande contracten altijd gebaseerd zijn op de meest actuele marktgegevens. Als de markttrends en verwachte gemiddelde prijsmodellen onvoldoende zekerheid bieden voor een realistische gemiddelde prijsbepaling, kunnen we ook historische tariefontwikkelingen gebruiken om tot een betrouwbaardere prijsbepaling te komen.

    We bieden iedereen persoonlijk inzicht in hun verwacht en werkelijk verbruik en verbruikskosten. Je kunt op elk gewenst moment de historische en actuele tarieven bekijken via je persoonlijke account. Zo weet je altijd hoe je ervoor staat en kun je direct zien of je energie en kosten bespaart, of juist meer verbruikt en hogere energiekosten maakt dan verwacht. Daarnaast herinneren we je minstens elke drie maanden om je werkelijke verbruik en kosten te vergelijken met de verwachte verbruikskosten en om indien nodig je maandbedrag aan te passen.

  • Hoe wordt mijn maandbedrag bepaald?

    Je betaalt iedere maand een voorschotbedrag. Dit bedrag baseren we op (een inschatting van) jouw verbruik. Elke 3 maanden controleren we of dit nog klopt. Ook kan je dit bedrag altijd zelf aanpassen. Dit voorschotbedrag zorgt ervoor dat je in de wintermaanden niet opeens meer betaalt voor energie. Bij ons betaal je voor de werkelijke inkoopprijs, zonder winstmarges. Net als bij je huidige energieleverancier betaal je wel ‘vaste leveringskosten’. Dit is een vast bedrag per maand voor de aansluitkosten van stroom en gas. Zie het als abonnementskosten. Bij ons is dit €7 voor stroom en €7 voor gas. Daarnaast berekenen we een kleine, vaste inkoopvergoeding. Dit is voor bijvoorbeeld de transactiekosten die wij betalen om de energie voor jou in te kopen.

  • Wanneer veranderen de actuele prijzen?

    Voor stroom veranderen de prijzen elk uur. Voor gas veranderen de prijzen elke dag. De gasprijzen voor de volgende dag zijn vaak aan het einde van de middag bekend. Alle actuele prijzen kun je terugvinden op onze website of in je persoonlijke omgeving.

  • Wanneer worden de energieprijzen weer lager?

    De energieprijzen worden bepaald door veel verschillende factoren. Hierdoor wisselen de prijzen dagelijks. Helaas weten wij niet wanneer de prijzen weer lager worden. Juist daarom is het belangrijk om slim om te gaan met je energieverbruik. Daar helpen we je graag bij.

  • Wanneer worden er opzegboetes in rekening gebracht?

    Wanneer jij een dynamisch energiecontract hebt, is het contract maandelijks opzegbaar zonder dat daar extra kosten voor in rekening worden gebracht.

  • Vergoeden jullie de opzegboete van mijn oude leverancier?

    Wij bieden voordeel door energietarieven tegen de inkoopprijs te leveren. Wij zijn transparant over de prijsopbouw van een maandbedrag en komen niet stilzwijgend met verhoogde energietarieven nadat de contractduur is verlopen. Wij controleren jouw energie aanvraag op een einddatum van een lopend energiecontract en eventuele opzegtermijnen. Wij stellen jou dan hiervan op de hoogte. Zo willen wij opzegboetes voorkomen. Kies jij er voor om eerder uit het energiecontract te stappen bij jouw huidige energieleverancier, dan betaal jij zelf de opzegboete.

  • Welke betaalmethodes zijn er mogelijk?

    Er zijn in principe twee mogelijkheden om facturen te betalen. Dat is via een handmatige iDEAL betaling of via een automatische incasso. Geen internet bankieren en wil jij een betaalverzoek ontvangen voor de allereerste betaling. Stuur een bericht naar één van onze supportmedewerkers. Vul nu het ticketformulier in.

    Hieronder worden alle methodes uitgelegd.

    1. Betaal met automatische incasso
      In de online aanvraag kies je voor betaalmethode 'Automatisch incasso' je vult hier ook jouw IBAN-nummer in. Elke maand proberen wij het maandbedrag af te schrijven. Lukt het een keer niet dan ontvang jij een herinneringsmail met een link naar een handmatige iDeal betaling om het bedrag alsnog te voldoen
    2. Betaal handmatig met iDeal
      In de online aanvraag kies je voor betaalmethode 'Handmatige per factuur een iDeal betaling doen'. Elke maand sturen wij een factuurmail op. Hier kan jij direct de iDeal betaling met jouw bankaccount voldoen.
  • Waar kan ik mijn facturen inzien?

    We versturen alle facturen naar je opgegeven mailadres. Ook kan je al jouw facturen inzien via je persoonlijke omgeving.

  • Hoe werkt de jaarrekening?

    Na elke twaalf maanden van energielevering ontvang jij een jaarrekening. De meterstanden in de jaarrekening zijn automatisch opgehaald uit jouw slimme energiemeter. Deze hoef je dus niet meer handmatig op te nemen en door te sturen. In deze jaarrekening staat de verrekening van alle betaalde maandbedragen en de werkelijke energiekosten van de afgelopen twaalf maanden. Wij hebben twee maanden vanaf de einddatum van een contractjaar de tijd om de jaarrekening af te ronden. Gemiddeld ontvangen wij na drie weken pas de definitieve jaarmeterstanden van de netbeheerder.

    Geld ontvangen of bijbetalen?
    Zijn je totale energiekosten lager dan de totaal betaalde maandbedragen dan is er sprake van een besparing en ontvang je geld terug. Zijn je totale energiekosten hoger dan de totaal betaalde maandbedragen dan is er sprake van een bijbetaling.

    Wij streven ernaar om vooral de grote bijbetalingen te voorkomen, door te starten met een passend maandbedrag en wanneer nodig een tussentijdse herberekening van jouw maandbedrag aan te bieden. Als je moet bijbetalen is jouw maandbedrag niet hoog genoeg geweest.

    Waar staat jouw jaarrekening?

    Log in op jouw persoonlijke omgeving en kijk bij je facturen. Wanneer je onze energielevering beeïndigd komt hier ook jouw eindrekening te staan.

Vragen over een verhuizing en wijzigingen

  • Wat gebeurt er met mijn contract als ik ga verhuizen?

    Een energiecontract kan je meenemen naar je nieuwe adres. Wil je dit niet? Dan kan je ook overstappen naar een nieuwe leverancier. Ons dynamische contract is maandelijks opzegbaar. Heb je een vast contract? Dan brengt de leverancier vaak opzegboetes in rekening. Vraag dit na bij je huidige leverancier.

  • Ik ga gasvrij wonen. Hoe kan ik mijn gas-aansluiting opzeggen?

    Wil je gasvrij gaan wonen en je gasaansluiting opzeggen? Dat is mogelijk! Je kunt de overeenkomst voor aansluiting en transport (ATO) met je netbeheerder opzeggen. Je moet zelf de verwijdering van je gasaansluiting aanvragen via www.mijnaansluiting.nl.

    De netbeheerder is verantwoordelijk voor het verwijderen van de gasmeter en de aansluitleiding. Als je de gasaansluiting niet meteen wilt laten verwijderen, kun je ervoor kiezen om de aansluiting gedurende maximaal 12 maanden te laten afsluiten. Na deze periode kun je zelf beslissen of je de aansluiting opnieuw wilt laten herstellen of definitief wilt laten verwijderen. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het opnieuw aansluiten, die door de netbeheerder aan jou in rekening worden gebracht. Het verwijderen van je gasaansluiting is kosteloos. Het is echter belangrijk dat je actief een aanvraag indient voor de verwijdering via www.mijnaansluiting.nl en ons vervolgens laat weten vanaf welke datum je gasaansluiting wordt afgesloten door de netbeheerder. Op basis hiervan passen wij je energiecontract en maandbedrag aan.

  • Kan ik mijn energiecontract omzetten naar enkeltarief?

    Wil jij liever een energiecontract met een enkeltarief voor stroom? In overleg kunnen wij het dubbeltarief (normaal- en daltarief) omzetten naar enkeltarief. Stuur ons een verzoek en één van onze medewerkers zal dit in orde maken.

  • Kan ik mijn ingangsdatum ookwel startdatum wijzigen?

    Ja, tot twee dagen voor de huidige startdatum van levering, kan jij contact opnemen om een nieuwe startdatum aan te vragen. Stuur ons een verzoek. En één van onze medewerkers zal dit in orde maken.

  • Hoe kan ik mijn contract opzeggen?

    Je kunt je contract maandelijks opzeggen. Natuurlijk vinden we dit heel jammer, maar het is niet anders.

    1. Blijf je op hetzelfde adres wonen, maar wil je graag overstappen?
      In dat geval kan je doormiddel van het afsluiten van een nieuw contract bij de gewenste leverancier jouw huidige contract bij ons opzeggen. Jouw nieuwe leverancier zorgt voor de verder opzegging en afhandeling. Jij hoeft hier zelf niets voor te doen.
    2. Ga je verhuizen en wil je jouw contract opzeggen?
      Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe woning! Geef je opzegging in dit geval aan ons door via je persoonlijke omgeving. Geef hierbij aan wat de datum is dat je het contract wilt opzeggen en wat de reden van je opzegging is. Wij zullen je opzegging dan zo snel mogelijk verwerken.

Vragen over je energiemeter & standen

  • Waarvoor betaal ik netbeheerderskosten?

    De netbeheerder onderhoudt alle apparatuur van het stroom- en gasnetwerk. De energienetwerken worden onderhouden, gerepareerd en ze zorgen voor de transport van stroom en gas. Hiervoor betaalt iedereen vaste kosten per maand, de netbeheerkosten. Deze verschilt per regionale netbeheerder. Om het makkelijk te houden betaal jij deze vaste kosten aan de energieleverancier. De leverancier zorgt dat dit bij de netbeheerderkomt. In de prijsopbouw van jouw maandbedrag vind jij het bedrag voor de netbeheerkosten van stroom en gas terug.

     

  • Wie is mijn regionale netbeheerder?

    Wil jij direct weten wie jouw netbeheerder is? Zoek dan hier met jouw adresgegevens in het EAN-codeboek. Mogelijke energiebeheerders voor jouw regio zijn Enexis, Stedin, RENDO, Liander, Coteq, Enduris, Westland Infra. Het komt ook voor dat er voor een stroom- en gasaansluiting twee verschillende netbeheerders zijn. Nederland kent hiernaast ook nog twee landelijke netbeheerders. TenneT beheert het landelijke stroomnetwerk en de Gasunie Transport Services zijn werkzaam voor het landelijke gasnetwerk.

  • Welke energiemeter heb ik in de kast hangen?

    Voor ons dynamische contract heb je een slimme meter nodig. Deze energiemeter wordt geïnstalleerd en onderhouden door jouw regionale netbeheerder en geeft automatisch de meterstanden door aan de netbeheerder en energieleverancier. Dat is wel zo makkelijk.

    Een slimme meter kan ook administratief uit staan, dan wordt het verbruik wel gemeten, maar niet verstuurd. In dit geval kan jij persoonlijk bij de netbeheerder de energiemeters aanzetten. In de meterkast hangt vaak een instructie van de netbeheerder in jouw regio.

    Er kan ook sprake zijn van een 1e generatie digitale energiemeter(s). Deze meters beschikken niet over de functie om meterstanden te versturen. Het plaatsen van een slimme meter is hier nog steeds relevant. Dit geldt ook zeker voor de oudste energiemeters die nog met draaischijven werken.

  • Wat moet ik doen bij een gas- of stroomstoring?

    Bel direct Het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom via 0800-9009. Via deze lijn bereik je het snelste de regionale netbeheerder voor een oplossing.

    Dit nummer is gratis en 24/7 bereikbaar voor spoedmeldingen.

  • Hoe neem ik de meterstanden voor stroom en gas op?

    Ben je klant bij ons dan heb je nu (of binnenkort) een slimme meter. Deze nieuwe digitale energiemeter wordt op afstand uitgelezen. Dit geldt voor de meterstanden van gasverbruik, stroomverbruik en de teruglevering aan stroomnet.

    1. De stroommeterstanden
      Ben je nog niet in het bezit van een slimme meter dan moet je zelf de meterstand(en) noteren wanneer deze worden opgevraagd. Vaak is dit maar 1x per jaar of als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. De stroommeter kan 1 of 2 telwerken hebben. Als het er één is dan noteer je het aantal zonder de nullen die er voor staan. Hetzelfde geldt als je twee telwerken hebt. Het eerste telwerk (aangegeven met I/1 of 1.8.1) is voor het daltarief en de tweede telwerk (aangegeven met II/2 of 1.8.2) is voor normaaltarief.
    2. De gasmeterstanden
      Een gasmeter werkt hetzelfde. Het enige verschil is dat je de cijfers in het rood niet hoeft te noteren, dit zijn de decimalen achter de komma.
    3. De slimme meter
      Is er bij jou nog geen slimme meter geïnstalleerd maar wil je er wel één? Wanneer je klant wordt kan je direct voor een prioriteitsaanvraag kiezen.
  • Worden mijn meterstanden gedeeld met derde partijen?

    Absoluut niet. De data uit de slimme meter is alleen voor jou persoonlijk, de netbeheerder en jouw energieleverancier. De gegevens worden dus nooit zomaar gedeeld met andere partijen. Dit kan alleen voorkomen wanneer jij hier nadrukkelijk toestemming voor hebt gegeven.

Vragen over het dynamische energiecontract in combinatie met zonnepanelen

  • Kan ik een dynamisch contract afsluiten als ik zonnepanelen heb?

    Dat kan zeker! Steeds meer mensen hebben zonnepanelen. Dit is een hele mooie toevoeging als je besluit een dynamisch energiecontract af te sluiten. Het terugleveren van energie werkt namelijk ook op basis van de actuele prijzen. De terugleververgoeding is dus gelijk aan het tarief dat je op het moment van verbruik zou moeten betalen. Hierdoor kun je slim omgaan met de energie die je zelf opwekt.

    Dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen
  • In welke situaties is het slim om een dynamisch energiecontract af te sluiten met zonnepanelen?

    Een dynamisch energiecontract kan handig zijn als je zonnepanelen hebt. Met zonnepanelen maak je je eigen elektriciteit uit zonlicht. Soms produceer je meer elektriciteit dan je op dat moment nodig hebt. Met een dynamisch energiecontract kun je deze extra elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je krijgt daarvoor een vergoeding, vaak tegen een hoger tarief dan normaal. Dit kan je helpen om geld te besparen.

    Daarnaast geeft een dynamisch energiecontract je flexibiliteit. Je kunt profiteren van de veranderende energieprijzen op de markt. Dit betekent dat je kunt kiezen wanneer je elektriciteit van het net gebruikt en wanneer je het teruglevert. Als de prijzen laag zijn, kun je energie van het net gebruiken. Als de prijzen hoog zijn, kun je je eigen opgewekte energie gebruiken. Op die manier kun je besparen op je energiekosten.

    Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een slimme wasmachine. Stel je voor dat je op een zonnige dag veel elektriciteit opwekt met je zonnepanelen. Op dat moment programmeer je de wasmachine om automatisch te starten. Zo maak je gebruik van de extra energie die je op dat moment produceert, zonder extra energie van het net te gebruiken. Dit kan helpen om je energierekening te verlagen.

  • Hoe wordt mijn opwek verrekend in mijn maandbedrag?

    Geef tijdens het aanvragen van ons energiecontract aan hoeveel zonnepanelen je hebt of hoeveel je afgelopen jaar heb teruggeleverd. Wij berekenen jouw voordeel en verrekenen dit in het maandbedrag.

  • Wat is het verschil tussen terugleveren en salderen?

    Terugleveren betekent dat je de stroom die je niet direct gebruikt aan het elektriciteitsnet teruglevert. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen hebt en op een zonnige dag meer stroom opwekt dan je verbruikt. De overtollige stroom kan je dan terugleveren. Salderen is een regeling waarmee je de teruggeleverde stroom mag verrekenen met de stroom die je afneemt van de energieleverancier. Deze regeling kan in de toekomst veranderen.

  • Hoe werkt salderen?

    Bij salderen kun je de teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet. Dit betekent dat je alleen betaalt voor het verschil tussen de stroom die je afneemt en de stroom die je teruglevert. Als je meer stroom teruglevert dan je afneemt, krijg je een vergoeding van ons voor de teruggeleverde stroom.

  • Welke terugleververgoeding ontvang ik?

    De terugleververgoeding is dus gelijk aan het tarief dat je op het moment van verbruik zou moeten betalen.

Vragen over het prijsplafond

  • Hoe werkt het prijsplafond met dynamische (uur)tarieven?

    Vanaf 1 januari 2023 geldt het prijsplafond. Elk huishouden betaalt een maximumbedrag voor elektriciteit en gas voor een vastgesteld verbruik. Voor energie is dit vastgesteld op 2900 kWh en voor gas op 1200 m3. Dit verbruik heeft de overheid bepaald op basis van gemiddelden. Tot aan dit gebruik betaal je nooit meer dan onderstaande tarieven.

    • Energietarief inclusief inkoopkosten en BTW, exclusief energiebelasting* is € 0,2475.
    • Energietarief inclusief inkoopkosten, BTW en energiebelasting* is € 0,40.
    • Gastarief inclusief inkoopkosten en BTW, exclusief energiebelasting* is € 0,8573.
    • Gastarief inclusief inkoopkosten, BTW en energiebelasting* is € 1,45.

    *Energiebelasting is heffing van de overheid op gas en stroom.

     

    Alles over het prijsplafond
  • Hoe werkt het prijsplafond voor een dynamisch contract?

    Vanaf 1 januari geldt er een prijsplafond voor de energiekosten bij elke energieleverancier. Als je kiest voor een dynamisch energiecontract, maak je gebruik van uurprijzen voor elektriciteit en dagprijzen voor gas. De overheid heeft besloten dat het prijsplafond bij een dynamisch energiecontract wordt afgestemd op het bedrag dat je gemiddeld in een maand hebt betaald.

    Een rekensom: van alle uren in de maand vermenigvuldig je je verbruik met de prijs die gold in elk uur. De uitkomst daarvan deel je door jouw totale verbruik van die maand. Hoe meer stroom je verbruikt tijdens de goedkope uren, hoe lager je gemiddelde bedrag ligt.

  • Wat zijn de maximale tarieven onder het prijsplafond?

    Tot aan het verbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas betaal je nooit meer dan onderstaande tarieven.

    • Energietarief inclusief inkoopkosten en BTW, exclusief energiebelasting* is € 0,2475.
    • Energietarief inclusief inkoopkosten, BTW en energiebelasting* is € 0,40.
    • Gastarief inclusief inkoopkosten en BTW, exclusief energiebelasting* is € 0,8573.
    • Gastarief inclusief inkoopkosten, BTW en energiebelasting* is € 1,45.

    *Energiebelasting is heffing van de overheid op gas en stroom.

     

  • Komt iedereen in aanmerking voor het prijsplafond?

    Iedereen die een energiecontract heeft, komt in aanmerking voor het prijsplafond dat vanaf 1 januari voor elke energieleverancier geldt. Het prijsplafond wordt toegepast op de energiekosten die je maakt. Het maakt niet uit welk soort energiecontract je hebt.

  • Hoe wordt mijn maandbedrag aangepast aan het prijsplafond?

    Per 1 januari is het prijsplafond verwerkt. Alle lopende contracten worden in januari herberekend. Hierdoor ontvang je een nieuw maandbedrag voorstel en zie je direct op de factuur welke korting je ontvangt.

    Belangrijk: het huidige maandbedrag is aangepast naar een lineair bedrag, elke maand betaal je hetzelfde. Voor de herberekening geldt dus ook dat het prijsplafond lineair getrokken wordt. Het effect in je maandbedrag zal daardoor elke maand even hoog zijn. Wel zo handig, hierdoor weet je direct waar je aan toe bent. De korting wordt dus over de 12 maanden verdeeld waardoor het makkelijk te vergelijken is met het huidige maandbedrag.

  • Is het voordelig om minder dan het prijsplafond te verbruiken?

    Een dynamisch energiecontract blijft voordelig. Ook als je niet boven het verbruik van het prijsplafond uitkomt. Door je verbruik zoveel mogelijk te verplaatsen naar de goedkoopste momenten, kan je veel voordeel behalen. De prijs kan zelfs onder het tarief van het prijsplafond uitkomen.

  • Wat als ik meer verbruik van het prijsplafond?

    Als je boven het prijsplafond uitkomt, dan verbruik je voor dat verbruik de actuele prijs. Dit is de inkoopprijs die geldt op het moment dat je de energie verbruikt. Juist in deze situatie kan het voordelig zijn om slim om te gaan met de momenten waarop je energie verbruikt. Houd de prijzen dus goed in de gaten.

  • Hoe werkt het terugleveren en salderen met het prijsplafond?

    Er verandert eigenlijk niks. Als je zonnepanelen hebt, kun je nog steeds gebruikmaken van de salderingsregeling en het prijsplafond. De salderingsregeling wordt eerst toegepast. Op het verbruik dat daarna overblijft, wordt het prijsplafond toegepast.

  • Hoe wordt het verbruik verdeeld over het jaar met het prijsplafond?

    Omdat elke energieleverancier op dezelfde wijze het prijsplafond hoort toe te passen is er in deze regeling gebruikt gemaakt van een standaard jaarverbruiksprofiel. Dit is het meest voorkomende profiel onder huishoudens in Nederland. Dit standaard verbruiksprofiel laat zien dat je niet in elke maand evenveel elektriciteit en gas verbruikt maar dat dat ook te maken heeft met het seizoen en het weer. Zo verbruikt een huishouden in de maanden oktober tot februari gemiddeld meer gas dan in de warme maanden van het jaar. Hieronder zijn de verbruiksprofielen te zien waar elke leverancier het prijsplafond op toe past.

    page36image133490224page36image133490016

    Zoals in bovenstaande grafieken duidelijk te zien is, wordt het verbruik dus per maand aangehouden. Het totaal wordt herleid naar dit verbruiksprofiel. Voor het verbruik wat binnen het profiel verbruikt wordt betaal je maximaal het tarief van het prijsplafond. Wanneer je over het standaard verbruiksplafond heen gaat betaal je de contractprijs.