• blog
  • Energiecontract

Wat is een dynamisch energiecontract?

  • 4 minuten leestijd
  • Door: Energie expert

Een dynamisch energiecontract is een nieuwe vorm van een contract dat je afsluit voor het afnemen van elektriciteit en gas. In tegenstelling tot een traditioneel (vast) energiecontract, zijn de energieprijzen geen dag hetzelfde. Bij dynamische energietarieven verandert de gasprijs dagelijks en de prijs voor elektriciteit zelfs per uur! Wij leggen je uit waarom steeds meer mensen kiezen voor het afnemen van dynamische energietarieven.

Waarom verschilt de prijs voor elektriciteit per uur?

Een belangrijk aspect van een dynamisch energiecontract is dat de stroomprijs per uur verschilt. Dat heeft te maken met het feit dat er overdag meer zon schijnt. Daardoor wordt er op die momenten veel meer energie opgewekt. Het overschot aan zonne-energie beïnvloedt de prijs. In de zomermaanden wordt er tussen 11:00 uur en 15:00 uur het meeste energie opgewekt. Maar ook daarbuiten zijn er momenten dat er veel groene energie wordt opgewekt, zoals op momenten dat het hard waait.

In het verleden lag de stroomprijs ‘s nachts vaak veel lager dan overdag. Tegenwoordig is dat niet meer zo en hoef je dan ook niet meer op te blijven tot middernacht om te profiteren van een tijdstip met lage kosten, want die zijn er de hele dag volop. Je kunt van die momenten optimaal profiteren door energieslurpende apparaten op de tijdstippen met goedkope energie aan te zetten of op te laden, zoals de:

  • Wasmachine
  • Droger
  • Vaatwasser
  • Het opladen van je elektrische/hybride auto

Iedere dag zie je om 15:00 uur op welke tijdstippen je volgende dag voordelig energie afneemt .

Een zuiver contract met eerlijke prijzen

Bij 365energie kun je rekenen op een zuiver contract met eerlijke prijzen voor elektriciteit en gas. Concreet betekent dit dat je bijvoorbeeld geen kosten kwijt bent aan winstmarges, maar alleen de leveringskosten en de hoeveelheid energie die je verbruikt, betaalt. Dit in tegenstelling tot de ouderwetse contracten met vaste of variabele tarieven. Daar bestaat je rekening namelijk uit de volgende onderdelen:

Bij een dynamisch energiecontract betaal je alleen de inkoopprijs van gas en elektriciteit.

Het maandelijkse voorschot dat je bij 365energie betaalt, is iedere maand hetzelfde. Daardoor heb je de zekerheid dat je in zowel de zomer als in de winter hetzelfde voorschot betaalt. Bij de meeste andere energiemaatschappijen weet je vooraf niet weet hoe hoog je maandbedrag zal zijn op basis van je daadwerkelijke verbruik, en in de winter is dit vaak hoger dan in de zomer. Overigens zijn dynamische energieprijzen met het oog op duurzaamheid ook een belangrijke beweegreden voor veel consumenten om over te stappen: je maakt namelijk optimaal gebruik van groene stroom die wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen.

Altijd inzicht in je verbruik

Bij ons heb je de mogelijkheid om te zien hoe het met je energieverbruik staat, waar en wanneer je wilt. Dat doe je heel eenvoudig via de app op je smartphone of tablet of in de online omgeving van Mijn365energie. Zo heb je altijd inzicht in de kosten die je maakt en kom je niet voor verrassingen te staan. Overigens nemen wij contact met je op, wanneer we zien dat je verbruik onverwachts erg toeneemt. Je kunt dan je voorschot aanpassen.

Makkelijk overstappen, zo geregeld!

Zoals je hebt kunnen lezen, is de overstap naar een dynamisch energiecontract een slimme oplossing om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van groene energie en een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de maandlasten voor gas en elektriciteit flink omlaag gaan. De overstap naar een energiecontract met dynamische tarieven bij ons, is ook zo geregeld. Daar hoef je zelf niets voor te doen, want wij zeggen je huidige energiecontract op.