• blog
  • Besparen

Alles wat je moet weten over het terugleveren van stroom

  • 3 minuten leestijd
  • Door: Energie expert

Je maakt er elke dag gebruik van: energie. Het licht dat je aandoet, het koffiezetapparaat dat je ‘s ochtends gebruikt en het opladen van je telefoon, al deze acties vereisen stroom. Maar wat als je niet alleen energie verbruikt, maar het ook kunt produceren? Terugleveren aan het net biedt deze mogelijkheid! Wat houdt het precies in en hoe kun je er het meeste voordeel uithalen? Ontdek alle ins en outs van zonne-energie en ontdek hoe je jouw energieverbruik kunt optimaliseren.

Wat is terugleverstroom?

Het terugleveren van stroom is het proces waarbij je zelf opgewekte elektriciteit, die je niet gebruikt, teruglevert aan het energienet. Deze energie is op te wekken door de zonnepanelen op je dak. De meter in je huis houdt bij hoeveel energie je produceert en verbruikt. Hierdoor krijg je heel inzichtelijk wat je huidige gebruik is en waar je eventueel op kunt besparen.

Wanneer moet je betalen voor terugleveren stroom?

Je krijgt door het overschot aan stroom dat je produceert een vergoeding van het net. Je hoeft dus zelf niks te betalen aan de stroom die je teruglevert. Het kan echter wel voorkomen dat je administratiekosten moet betalen, die van je vergoeding worden afgetrokken. Dit komt echter zelden voor. Wees op de hoogte van de voorwaarden van je energiecontract, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Hoe werkt het terugleveren van stroom?

Het terugleveren van stroom is zeer eenvoudig. Zodra je voorzien bent van zonnepanelen of een andere bron die energie opwekt, voorzie je jezelf van eigen stroom. Het teveel aan opgewekte elektriciteit wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnetwerk, waarbij je in bijna alle gevallen een vergoeding ontvangt voor de geleverde energie.

Gebruikmaken van zonne-energie

Zonne-energie is een van de meest toegankelijke en effectieve manieren om energie op te wekken en terug te leveren. Met zonnepanelen kun je zelfvoorzienend zijn en een betere bijdrage leveren aan het milieu.

Hoeveel krijg je voor 1 kWh terugleveren?

Het bedrag dat je ontvangt voor 1 kWh is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je energieleverancier, het type contract en de regio waarin je woont. Over het algemeen liggen de tarieven lager dan dat je betaalt voor afgenomen energie. Ben je benieuwd wat het jou oplevert? Dan is aan te raden om met je energieleverancier contact op te nemen voor specifieke informatie over de vergoeding voor teruglevering.

Tips om je stroom goed te gebruiken

Stroom besparen begint met het bewust worden van je verbruik. Kleine veranderingen kunnen hierin al een grote bijdrage leveren. Wij hebben een aantal tips voor je geformuleerd om je energieverbruik te verminderen:

  • Investeer in energiezuinige apparaten: kies bij het vervangen van oude apparaten voor modellen met een hoog energielabel. Deze verbruiken namelijk een stuk minder energie.
  • Verbeter je isolatie: een goed geïsoleerd huis houdt warmte vast in de winter en buiten in de zomer. Verbeter je isolatie om de stookkosten en energieverbruik te verminderen.
  • Maak gebruik van LED-verlichting: vervang traditionele lampen door LED-lampen, deze verbruiken een stuk minder energie. Daarnaast gaan ze veel langer mee, waardoor ze een duurzamere optie zijn.
  • Gebruik sensoren en timers voor je apparaten: installeer bewegingssensoren en timers voor verlichting en elektronische apparaten, zodat ze alleen worden ingeschakeld wanneer ze nodig zijn. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en draagt bij aan een efficiënter gebruik.