• blog
  • Energierekening

Hoeveel kost 1 kWh in 2024?

  • 3 minuten leestijd
  • Door: Energie expert

Ben jij je bewust van de energie die je dagelijks verbruikt? Van het licht aandoen tot het koken van een maaltijd, bij bijna elke handeling in huis verbruik je stroom. Hoe krijg je voor jezelf inzichtelijk hoeveel je verbruikt en wat betekent een kilowattuur (kWh) eigenlijk? In de tijd van nu is duurzaamheid en het efficiënt gebruik van energie steeds belangrijker. Ontdek hoe je je energieverbruik kunt meten en optimaliseren en hoeveel een kWh kost.

Wat is kWh en waar staat het voor?

Kilowattuur(kWh) is de eenheid die gebruikt wordt om elektrische energie te meten. Het geeft aan hoeveel elektriciteit wordt verbruikt wanneer een apparaat met een vermogen van één kilowatt één uur lang wordt gebruikt. Deze maateenheid zorgt ervoor dat het energieverbruik makkelijker te meten en te begrijpen is. Hierdoor heb je inzichtelijker wat je verbruikt en wat je eventueel kan besparen.

De kosten van 1 kWh

De prijs per kWh is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je woonplaats, energieleverancier en zelfs het tijdstip van de dag. De meeste huishoudens betalen een vast tarief per kWh, wat betekent dat je verbruik direct invloed heeft op je energierekening. Het is daarom van belang om je verbruik te begrijpen om mogelijke besparingen te identificeren.

De energieprijzen in 2024

De energiemarkt staat bekend om zijn fluctuerende prijzen. Invloeden als energiebronnen, de politiek en investeringen spelen een rol in de bepaling hiervan. Een gemiddeld huishouden is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de energieprijzen van januari 2024 gemiddeld 2.363 euro kwijt aan energie. Dit is zo’n 300 euro minder dan de energieprijzen van een jaar eerder.  Deze daling komt door de lagere leveringstarieven en verwacht wordt dat het dit jaar doorzet.

Wat bouw je op met kWh?

Elke kWh die je verbruikt of opwekt, draagt bij aan je energieverbruik en- productie. Door bewust om te gaan met je energie draag je bij aan een duurzamer verbruik. Het kan daarnaast ook leiden tot financiële besparingen door efficiënter om te gaan met je gebruik.

Tips om te besparen om je stroom

Stroom besparen is makkelijker dan gedacht. Om je een eindje op weg te helpen hebben we een paar tips voor je

  • Stap over naar LED-verlichting: maak je nog geen gebruik van LED-lampen? Dan is dit het teken dat je daar verandering in moet gaan brengen. LED-lampen verbruiken namelijk minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan daarnaast ook nog eens langer mee. Een goed idee om vandaag al mee te beginnen dus!
  • Gebruik slimme stekkers en thermostaten: slimme apparaten helpen je energie besparen door alleen aan te gaan wanneer dat nodig is. Kies bijvoorbeeld voor timers of sensoren op je licht.
  • Kies voor energie-efficiënte apparaten: wil je nieuwe huishoudelijke apparaten aanschaffen? Kies dan voor zuinige apparaten met energielabel A.
  • Isoleer je woning: een goed geïsoleerd huis houdt warmte vast in de winter en buiten in de zomer. Dit kan tot besparingen op je kosten leiden.

kWh opwekken met zonne-energie

De meest duurzame manier om gebruik te maken van energie is door het zelf op te wekken. Door zonnepanelen te installeren kun je zonlicht direct omzetten in elektriciteit, waardoor je niet alleen goed doet aan de planeet, maar ook op lange termijn kosten bespaart. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet en wek je groene energie op. 

Stroomkosten berekenen

Om voor jezelf inzichtelijk te krijgen wat je verbruikt en wat dit betekent, kun je heel eenvoudig je energieverbruik berekenen. De formule is als volgt: Energiekosten (€) = energieverbruik (kWh) x energieprijs per uur (€). Als je bijvoorbeeld 300 kWh in een maand gebruikt en de prijs per kWh is €0,25, dan zijn je energiekosten voor die maand €75. Ontdek hoe jij je kunt besparen op energiekosten met dynamische contracten.