• blog
  • Energiecontract

Vast of variabel energiecontract in 2024?

  • 3 minuten leestijd
  • Door: Energie expert

Vast of variabel energiecontract in 2024?

De afgelopen periode zijn er veel veranderingen geweest op de energiemarkt. Op 1 januari 2024 hield het prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming op. Energieleveranciers wijzigen hun variabele tarieven elk half jaar: op 1 januari en 1 juli. De laatste tijd komt het vaker voor dat energieleveranciers vaker dan 2 keer per jaar hun variabele tarieven wijzigen. Per kwartaal of zelfs per maand. Dit moet wel in de algemene voorwaarden staan. Hier moet ook een goede reden voor zijn, bijvoorbeeld door ontwikkelingen op de energiemarkt. De energieleverancier moet je minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe tarieven. Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Het contract loopt door, maar is maandelijks opzegbaar.

Wat houdt het prijsplafond in 2024?

Het prijsplafond voor energie werd in 2022 geïntroduceerd door de overheid om huishoudens te beschermen tegen extreem hoge energieprijzen. Dit plafond houdt in dat er een maximumtarief is voor elektriciteit en gas, waardoor consumenten niet meer betalen dan een bepaalde limiet, zelfs als de marktprijzen stijgen. In 2024 geldt er geen maximale prijs meer voor gas, stroom en stadsverwarming. Wel kan het prijsplafond nog te zien zijn op de jaarnota die je krijgt van je energieleverancier in 2024.

Wat doen de energieprijzen in 2025?

Het voorspellen van de energieprijzen voor 2025 is complex en afhankelijk van verschillende factoren. Wat de energieprijzen gaan doen in 2025 is grotendeels afhankelijk van het aanbod aan energie brandstoffen. Verder worden de belastingen op gas steeds hoger. De Nederlandse overheid wil van het gas af. Om dit te kunnen realiseren, zullen de energiebelastingen over gas gaan stijgen. Dit zijn factoren waar je als huishouden geen invloed op hebt. Wel kun je jouw woning verduurzamen, door bijvoorbeeld zonnepanelen te nemen.

Hoe vaak veranderen variabele energietarieven?

Energieleveranciers wijzigen hun variabele tarieven elk half jaar: op 1 januari en 1 juli. De laatste tijd komt het vaker voor dat energieleveranciers vaker dan 2 keer per jaar hun variabele tarieven wijzigen. Per kwartaal of zelfs per maand. Dit moet wel in de algemene voorwaarden staan. Hier moet ook een goede reden voor zijn, bijvoorbeeld door ontwikkelingen op de energiemarkt. De energieleverancier moet je minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe tarieven. Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Het contract loopt door, maar is maandelijks opzegbaar.

Wat is voordeliger: vast of variabel?

Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Als je zekerheid wilt, kun je ook beter kiezen voor een vaste energieprijs. Ongeacht de marktfluctuaties, betaal je een vast tarief gedurende de hele contractperiode. Dit maakt het gemakkelijker om je energiekosten te budgetteren. Als de energieprijzen dalen, profiteer je niet van de lagere tarieven en blijf je het hogere, vaste tarief betalen. Bij een variabel energiecontract profiteer je van de prijsdalingen op de energiemarkt.

Vast, variabel of dynamisch energiecontract met zonnepanelen?

Met de toenemende populariteit van zonnepanelen in Nederland, staan veel huishoudens voor de keuze tussen een vast of variabel energiecontract. De beslissing hangt af van diverse factoren, waaronder energieproductie, verbruik, en persoonlijke financiële voorkeuren. Met zonnepanelen op je dak kun je het beste kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Hierbij fluctueert de prijs die je betaalt niet per uur, maar heb je meer zekerheid. Een dynamisch energiecontract is niet altijd de beste keuze. Als je een dynamisch energiecontract neemt met zonnepanelen betaal je dus meer voor de stroom die je afneemt en krijg je juist minder terug voor de stroom die je teruglevert.