• blog
  • Energierekening

Dynamisch energiecontract zonnepanelen

  • 3 minuten leestijd

Een dynamisch energiecontract voor zonnepanelen is een type elektriciteitscontract waarbij de prijs die je betaalt voor elektriciteit fluctueert op basis van de actuele marktomstandigheden. Dit in tegenstelling tot traditionele vaste contracten waarbij de elektriciteitsprijs gedurende de contractperiode vaststaat.

Wat is een flexibel energiecontract?

Bij een flexibel energiecontract, ook wel dynamisch of variabel energiecontract genoemd, zijn de prijzen voor elektriciteit en gas flexibel. Flexibele energietarieven zijn de energietarieven die per dag en per uur verschillen en gebaseerd zijn op de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gas beurs.

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Een dynamisch energiecontract is de beste keuze voor zonnepanelen eigenaren die meer verbruiken dan dat ze opwekken. Hoe groter het verschil tussen verbruikte en opgewekte stroom, hoe groter het voordeel van een dynamisch energiecontract. Een traditioneel energiecontract is een betere keuze als het verbruik en de opbrengsten in evenwicht zijn. Zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd, neemt het voordeel van een traditioneel contract af. Terugleverheffingen hebben grote invloed op de verdiensten van zonnepanelen met een traditioneel energiecontract. Met een thuisbatterij is een dynamisch energiecontract altijd de beste keuze. Door stroom op te slaan bij overschotten en weer terug te leveren bij tekorten profiteer je van hoge vergoedingen.

Wat zijn de nadelen van een dynamisch energiecontract?

Wanneer de prijzen op de energiemarkt stijgen, betaal je meteen meer voor je energierekening. In de winter wordt er meer verbruikt, dus dan betaal je dus ook hogere energieprijzen. Een dynamisch energiecontract biedt minder zekerheid in vergelijking met een vast contract. In een vast contract staan de tarieven voor een langere periode vast. Om te profiteren van lage kosten moet je alert zijn op je energieverbruik. Je moet energieverbruik verbruiken op goedkope momenten en piekmomenten vermijden. Dit kan bijvoorbeeld door bijvoorbeeld te plannen wanneer je een wasje draait in de wasmachine of de vaatwasser aanzet.

Wat zijn de voordelen van een dynamisch energiecontract?

Wanneer de zon schijnt of het stevig waait, wordt er volop groene stroom opgewekt. Door met je energieverbruik in te spelen op deze momenten, word je financieel beloond om groene energie af te nemen. Een dynamisch energiecontract kun je elk moment opzeggen. Bij andere contractvormen heb je deze vrijheid niet. Je bepaalt altijd de marktprijs voor gas en stroom. Een dynamisch energiecontract kent geen dubbel- of enkel tarief. Je betaalt voor je energie dus dezelfde prijs die het de energieleverancier kost om in te kopen. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaalt.