• blog
  • Energiecontract

Welk energiecontract is verstandig met zonnepanelen?

  • 3 minuten leestijd
  • Door: Energie expert

Welk energiecontract is verstandig met zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen je energierekening flink omlaag brengen, maar het juiste energiecontract kiezen is erg belangrijk om maximaal te kunnen profiteren van zonnepanelen. Het is belangrijk om een contract te kiezen met een gunstige terugleververgoeding voor de stroom die je levert aan het net. Denk ook goed na of je beter af bent met een vast of variabel tarief, dit is afhankelijk van je energieverbruik. Sommige contracten bieden extra voordelen voor huishoudens of bedrijven met zonnepanelen, zoals lagere netwerkkosten. Door alle opties goed te vergelijken, kun je op financieel en duurzaam gebied de keuze maken die goed bij u past.

Het verschil tussen vast en variabel tarief

Bij het kiezen van een vast of variabel tarief voor je energiecontract met zonnepanelen, moet je goed kijken naar je energieproductie en verbruik. Bij een vast tarief betaal je elke maand dezelfde prijs, dit is fijn als je veel energie opwekt en weinig verbruikt. Een variabel tarief kan voordelig zijn als je energieproductie hoog is in de zomermaanden, wanneer de tarieven vaak lager zijn. Het is ook slim om te kijken naar de flexibiliteit van het contract, zodat je kunt profiteren van marktprijzen wanneer zonnepanelen veel energie opwekken. Uiteindelijk hangt de beste keuze af van jouw situatie en energie gebruikspatronen.

Hoe werkt de terugleververgoeding voor zonnepanelen?

De terugleververgoeding is een vergoeding die je krijgt voor de stroom die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het algemene elektriciteitsnet. Deze vergoeding verschilt per energieleverancier, het kan een vaste prijs per kWh zijn of het varieert met de marktprijs. Het is belangrijk om een energiecontract te kiezen met een goede terugleververgoeding, omdat dit je jaarlijkse opbrengst kan verhogen. Sommige leveranciers geven ook meer geld als je ook stroom bij hen koopt. Let ook goed op de voorwaarden van de terugleververgoeding, zoals de maximale teruglevering en eventuele administratiekosten. Door deze punten goed uit te zoeken, kun je het meeste uit je zonnepanelen halen.

Praktische tips voor het vergelijken van energiecontracten

Door energiecontracten te vergelijken, kan dat goed helpen om een keuze te maken die goed bij jouw situatie past, vooral als je zonnepanelen hebt. Let hierbij op verschillende factoren zoals de tarieven, terugleververgoeding en contractvoorwaarden. Om je goed op weg te helpen hebben wij enkele tips op een rijtje gezet.

  • Terugleververgoedingen vergelijken: kijk goed naar welke leverancier de hoogste vergoeding aanbiedt voor de stroom die je teruglevert aan het algemene net, door je zonnepanelen.
  • Lees de contractvoorwaarden: zorg ervoor dat je alles goed leest, vooral de kleine lettertjes die over administratiekosten en beperkingen gaan.
  • Controleer de tarieven: om te kijken wat het beste bij jouw energieverbruik past is het belangrijk om de vaste en variabele tarieven te vergelijken.
  • Contractduur: kijk goed naar de contractduur en kies een die goed bij jouw wensen past. Voor meer flexibiliteit kun je kiezen voor een korter contract.
  • Extra’s: sommige contracten bij energieleveranciers bieden extra’s aan, zoals korting op je energierekening of lagere netwerkkosten.

Waar je op moet letten met energiecontracten en duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijke factor bij het kiezen van een energiecontract. Het is belangrijk om hierbij goed op de herkomst van de energie te letten, kies voor contracten die groene stroom uit hernieuwbare bronnen aanbieden. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten bij het energiecontract:

  • De investering in duurzaamheid
  • De herkomst van de energie
  • CO2-uitstoot
  • Duurzaamheidsrapporten transparantie

Wat zijn de beste energiecontracten voor zonnepanelen in 2024?

In 2024 zijn er verschillende energiecontracten die ideaal zijn voor huishoudens en bedrijven met zonnepanelen. Contracten met een hoge vaste terugleververgoeding bieden een vast tarief per kWh voor de stroom die je teruglevert aan het algemene elektriciteitsnet. Bij dynamische contracten variëren de vergoedingen door de marktprijzen, dit kan voordelig zijn als de actuele energieprijzen hoog zijn. Een combinatie van beide contracten is een hybride contract. Dit combineert de vaste en de variabele tarieven voor meer flexibiliteit en zekerheid. Sommige leveranciers bieden zelfs speciale contracten aan voor zonnepanelenbezitters met extra voordelen. Verder zijn er ook nog contracten met een flexibele looptijd, wat inhoudt dat je gemakkelijk kunt overstappen als er betere aanbiedingen beschikbaar komen. In 2024 zijn dynamische energiecontracten het populairst bij zonnepanelenbezitters.