• blog
  • Energiecontract

Dubbel tarief omzetten naar enkeltarief

  • 3 minuten leestijd
  • Door: Energie expert

Wanneer je een contract met dubbeltarief hebt afgesloten, betaal je afhankelijk van het tijdstip verschillende tarieven voor de stroom. Een lager tarief tijdens daluren en een hoger tarief tijdens piekuren. Dit wordt mogelijk gemaakt door een energiemeter met een dubbele meter. Als je wilt overstappen naar een enkeltarief, waarbij je op elk tijdstip hetzelfde tarief betaalt, kun je dit aangeven bij je energieleverancier. Meestal is het niet nodig om je meter te vervangen bij het overstappen. Houd wel rekening met de voorwaarden in het contract met je energieleverancier.

Wat is het verschil tussen dubbel en enkel tarief?

Bij enkeltarief betaal je altijd een vast tarief voor alle stroom die je verbruikt, overdag en in de nacht. Bij dubbel tarief betaal je twee verschillende tarieven, het daltarief en het normaaltarief. Het daltarief stroom geldt ‘s nachts, op feestdagen en in het weekend, het normaaltarief geldt voor alle uren daarbuiten. Vroeger werden deze twee tarieven dag- en nachtstroom genoemd en was het nachttarief goedkope stroom vergeleken met het normaaltarief. Door de energietransitie en de veranderingen in de markt komen daltarief en normaaltarief tegenwoordig steeds dichter bij elkaar te liggen.

Kosten en besparingen bij het overstappen naar enkel tarief

Wanneer je het overstappen van dubbeltarief naar enkeltarief overweegt, zijn er verschillende kosten en besparingen waar je mee te maken krijgt:

Kosten

  • Contractvoorwaarden: wanneer je midden in een contract zit bij je leverancier, kan het gebeuren dat je een boete of opzegvergoeding moet betalen als je het contract wil wijzigen.
  • Administratiekosten: sommige leveranciers kunnen een administratieve vergoeding in rekening brengen bij het wijzigen van een contract.
  • Geen voordeel meer van daltarief: met enkeltarief profiteer je niet meer van het daltarief, waardoor je kosten hoger kunnen worden als je veel stroom verbruikt tijdens daluren.

Besparingen

  • Stabiele kosten: doordat je bij enkeltarief altijd hetzelfde betaalt, heb je meer controle over je energiekosten en kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Makkelijke facturen: bij een enkeltarief contract hoef je niet te berekenen hoeveel stroom je tijdens piek- en daluren hebt verbruikt. Dit maakt het een stuk eenvoudiger.
  • Lage kosten bij veel piekverbruik: door altijd hetzelfde tarief bij enkeltarief, kan dit voordelig zijn als je veel verbruikt tijdens piekuren. Je betaalt dan niet meer het hogere normaaltarief zoals bij een dubbeltarief.

Waarom zou je kiezen voor enkeltarief?

Bij een enkeltarief contract hoef je je geen zorgen te maken over wanneer er stroom wordt gebruikt in huis, dit is ideaal voor huishoudens met veel verschillende schema’s. Of je nou in de ochtend of in de avond laat gaat douchen en een wasje wil draaien, je betaalt op elk moment hetzelfde tarief. Dit maakt het energieverbruik ook flexibel, omdat je geen rekening hoeft te houden met de dure piekuren. Door een enkel tarief krijg je ook beter inzicht in je werkelijke energieverbruik en de kosten daarvan.

Nadelen van enkeltarief

Naast de vele voordelen die een enkeltarief te bieden heeft zijn er ook een aantal minpunten aan dit contract. De nadelen van een enkeltarief hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Geen profijt meer van daltarieven: als je veel stroom verbruikt in de nacht, in het weekend en tijdens feestdagen profiteer je niet meer van het lagere tarief, wat je bij dubbeltarief wel hebt.
  • Niet altijd mogelijk: niet elke energieleverancier biedt de mogelijkheid om over te schakelen naar een enkeltarief contract.
  • Eventuele overstapkosten: zoals eerder genoemd kunnen energieleveranciers overstapkosten, opzegkosten of een boete in rekening brengen wanneer er van contract gewisseld wil worden.
  • Geen dynamische prijzen: een enkeltarief biedt geen mogelijkheid om te kunnen profiteren van dynamische prijzen, die variëren op basis van vraag en aanbod, wat meestal wel voordelig kan zijn.

Stappen om je dubbele tarief om te zetten naar enkeltarief

Wil je af van de variabele tarieven voor piek- en daluren? Dan kan overstappen naar een enkeltarief een goede keuze zijn als je een eenvoudiger en stabieler energiecontract wil. Om deze overstap goed en zonder problemen te laten verlopen, kun je dit stappenplan volgen om optimaal te genieten van je nieuwe tarief.

  1. Analyseer je energieverbruik
  2. Zoek contact met je energieleverancier
  3. Check de contractvoorwaarden
  4. Vraag de overstap aan
  5. Wacht op de bevestiging en de verwerking
  6. Controleer je energiemeter
  7. Houd je energierekening in de gaten