Alles over het prijsplafond

 • Hoe werkt het prijsplafond met een dynamisch uurtarief?

  antwoord

  Lees meer
 • Hoe werkt het prijsplafond met dynamische (uur)tarieven?

  Vanaf 1 januari 2023 geldt het prijsplafond. Elk huishouden betaalt een maximumbedrag voor elektriciteit en gas voor een vastgesteld verbruik. Voor energie is dit vastgesteld op 2900 kWh en voor gas op 1200 m3. Dit verbruik heeft de overheid bepaald op basis van gemiddelden. Tot aan dit gebruik betaal je nooit meer dan onderstaande tarieven.

  • Energietarief inclusief inkoopkosten en BTW, exclusief energiebelasting* is € 0,2475.
  • Energietarief inclusief inkoopkosten, BTW en energiebelasting* is € 0,40.
  • Gastarief inclusief inkoopkosten en BTW, exclusief energiebelasting* is € 0,8573.
  • Gastarief inclusief inkoopkosten, BTW en energiebelasting* is € 1,45.

  *Energiebelasting is heffing van de overheid op gas en stroom.

   

  Alles over het prijsplafond
 • Hoe werkt het prijsplafond voor een dynamisch contract?

  Vanaf 1 januari geldt er een prijsplafond voor de energiekosten bij elke energieleverancier. Als je kiest voor een dynamisch energiecontract, maak je gebruik van uurprijzen voor elektriciteit en dagprijzen voor gas. De overheid heeft besloten dat het prijsplafond bij een dynamisch energiecontract wordt afgestemd op het bedrag dat je gemiddeld in een maand hebt betaald.

  Een rekensom: van alle uren in de maand vermenigvuldig je je verbruik met de prijs die gold in elk uur. De uitkomst daarvan deel je door jouw totale verbruik van die maand. Hoe meer stroom je verbruikt tijdens de goedkope uren, hoe lager je gemiddelde bedrag ligt.

 • Wat zijn de maximale tarieven onder het prijsplafond?

  Tot aan het verbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas betaal je nooit meer dan onderstaande tarieven.

  • Energietarief inclusief inkoopkosten en BTW, exclusief energiebelasting* is € 0,2475.
  • Energietarief inclusief inkoopkosten, BTW en energiebelasting* is € 0,40.
  • Gastarief inclusief inkoopkosten en BTW, exclusief energiebelasting* is € 0,8573.
  • Gastarief inclusief inkoopkosten, BTW en energiebelasting* is € 1,45.

  *Energiebelasting is heffing van de overheid op gas en stroom.

   

 • Komt iedereen in aanmerking voor het prijsplafond?

  Iedereen die een energiecontract heeft, komt in aanmerking voor het prijsplafond dat vanaf 1 januari voor elke energieleverancier geldt. Het prijsplafond wordt toegepast op de energiekosten die je maakt. Het maakt niet uit welk soort energiecontract je hebt.

 • Hoe wordt mijn maandbedrag aangepast aan het prijsplafond?

  Per 1 januari is het prijsplafond verwerkt. Alle lopende contracten worden in januari herberekend. Hierdoor ontvang je een nieuw maandbedrag voorstel en zie je direct op de factuur welke korting je ontvangt.

  Belangrijk: het huidige maandbedrag is aangepast naar een lineair bedrag, elke maand betaal je hetzelfde. Voor de herberekening geldt dus ook dat het prijsplafond lineair getrokken wordt. Het effect in je maandbedrag zal daardoor elke maand even hoog zijn. Wel zo handig, hierdoor weet je direct waar je aan toe bent. De korting wordt dus over de 12 maanden verdeeld waardoor het makkelijk te vergelijken is met het huidige maandbedrag.

 • Is het voordelig om minder dan het prijsplafond te verbruiken?

  Een dynamisch energiecontract blijft voordelig. Ook als je niet boven het verbruik van het prijsplafond uitkomt. Door je verbruik zoveel mogelijk te verplaatsen naar de goedkoopste momenten, kan je veel voordeel behalen. De prijs kan zelfs onder het tarief van het prijsplafond uitkomen.

 • Wat als ik meer verbruik van het prijsplafond?

  Als je boven het prijsplafond uitkomt, dan verbruik je voor dat verbruik de actuele prijs. Dit is de inkoopprijs die geldt op het moment dat je de energie verbruikt. Juist in deze situatie kan het voordelig zijn om slim om te gaan met de momenten waarop je energie verbruikt. Houd de prijzen dus goed in de gaten.

 • Hoe werkt het terugleveren en salderen met het prijsplafond?

  Er verandert eigenlijk niks. Als je zonnepanelen hebt, kun je nog steeds gebruikmaken van de salderingsregeling en het prijsplafond. De salderingsregeling wordt eerst toegepast. Op het verbruik dat daarna overblijft, wordt het prijsplafond toegepast.

 • Hoe wordt het verbruik verdeeld over het jaar met het prijsplafond?

  Omdat elke energieleverancier op dezelfde wijze het prijsplafond hoort toe te passen is er in deze regeling gebruikt gemaakt van een standaard jaarverbruiksprofiel. Dit is het meest voorkomende profiel onder huishoudens in Nederland. Dit standaard verbruiksprofiel laat zien dat je niet in elke maand evenveel elektriciteit en gas verbruikt maar dat dat ook te maken heeft met het seizoen en het weer. Zo verbruikt een huishouden in de maanden oktober tot februari gemiddeld meer gas dan in de warme maanden van het jaar. Hieronder zijn de verbruiksprofielen te zien waar elke leverancier het prijsplafond op toe past.

  page36image133490224page36image133490016

  Zoals in bovenstaande grafieken duidelijk te zien is, wordt het verbruik dus per maand aangehouden. Het totaal wordt herleid naar dit verbruiksprofiel. Voor het verbruik wat binnen het profiel verbruikt wordt betaal je maximaal het tarief van het prijsplafond. Wanneer je over het standaard verbruiksplafond heen gaat betaal je de contractprijs.